fbpx

Δήμητρα Μ. Πορτάλιου MD, PhD, FEBO

ΟΠΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ – ΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΑ

οπτικά πεδία

Η οπτική περιμετρία ή αλλιώς η διαδικασία κατά την οποία εξετάζονται τα οπτικά πεδία, αποτελεί μια κορυφαία και ευρέως εφαρμοζόμενη μέθοδο για την αξιολόγηση της λειτουργίας του οπτικού νεύρου. Αυτή η τεχνική αξιοποιεί την ανίχνευση διαφορετικών φωτεινών ερεθισμάτων σε ποικίλα μεγέθη, τα οποία παρουσιάζονται συστηματικά από το διαγνωστικό εξοπλισμό. Η ανάλυση των οπτικών πεδίων είναι ζωτικής σημασίας για την εντόπιση και τον έλεγχο της εξέλιξης του γλαυκώματος, καθώς και για την εκτίμηση νευρολογικών διαταραχών.

Οπτικά πεδία: Πού χρησιμεύει η αξιολόγησή τους

Η αξιολόγηση των οπτικών πεδίων αποτελεί ένα κεντρικό στοιχείο στη διάγνωση και τη μακροχρόνια παρακολούθηση του γλαυκώματος, προσφέροντας μια ανώδυνη και απλή μέθοδο για τον προσδιορισμό της οπτικής λειτουργίας. Η σημασία της εξέτασης εντείνεται από το γεγονός ότι πολλοί ασθενείς πιστεύουν εσφαλμένα πως η περιφερική τους όραση παραμένει ανεπηρέαστη, καθώς η υποκειμενική αξιολόγηση της περιφερειακής όρασης μπορεί να μην αποκαλύπτει ήπια ή μέτρια ελλείμματα. Η εξέταση των οπτικών πεδίων, συνεπώς, αποκαλύπτει με ακρίβεια τυχόν προβλήματα στην περιφερική όραση που δεν είναι εύκολα αντιληπτά με απλές μεθόδους, παρέχοντας στον οφθαλμίατρο πολύτιμες πληροφορίες για την ανάλυση και την κατάλληλη αξιολόγηση της κατάστασης της περιφερικής όρασης του ασθενούς.

 

Διαδικασία εξέτασης

Τα οπτικά πεδία εξετάζονται σε έναν ημισκοτεινό χώρο, ενώ η διαδικασία διενεργείται για κάθε οφθαλμό μεμονωμένα. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο ασθενής τοποθετεί το κεφάλι του σε μία ειδική συσκευή, η οποία διαθέτει έναν μεγάλο λευκό ημισφαίριο θόλο. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο ασθενής χειρίζεται έναν διακόπτη ή joystick, τον οποίο πιέζει κάθε φορά που αντιλαμβάνεται ένα φωτεινό σημάδι στην επιφάνεια του θόλου, ενώ το βλέμμα του παραμένει σταθερό σε ένα συγκεκριμένο σημείο απέναντι του. Τα φωτεινά σήματα παρουσιάζονται σε διάφορες έντασεις και τοποθεσίες, ελέγχοντας επίσης την προσοχή και τη συγκέντρωση του εξεταζόμενου. Αυτή η διαδικασία, που δεν απαιτεί ειδική προετοιμασία από τον ασθενή και διαρκεί κατά μέσο όρο περίπου 30 λεπτά, επιτρέπει τη λεπτομερή καταγραφή του οπτικού πεδίου κάθε οφθαλμού, μετρώντας την ευαισθησία του αμφιβληστροειδούς σε διάφορα σημεία. Την εξέταση αυτή πραγματοποιεί με επιτυχία η Χειρουργός Οφθαλμίατρος Δήμητρα Πορτάλιου, Συντονίστρια Διεθύντρια της Β’ Οφθαλμολογικής Κλινικής στο Metropolitan Hospital.