fbpx

Δήμητρα Μ. Πορτάλιου MD, PhD, FEBO

ΨΗΦΙΑΚΗ ΦΛΟΥΟΡΟΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ

φλουοροαγγειογραφία

Η φλουοροαγγειογραφία αποτελεί μια σύχγρονη διαγνωστική απεικονιστική εξέταση που χρησιμοποιείται ευρέως στην οφθαλμολογία για την απεικόνιση του οπίσθιου τμήματος του οφθαλμού, εξετάζοντας τα αγγεία και την περιφέρεια του αμφιβληστροειδούς, το οπτικό νεύρο και την ωχρά κηλίδα. Αυτή η τεχνική συνδυάζει την έγχυση φλουορεσκεΐνης, μιας φθορίζουσας χρωστικής, με τη λήψη ψηφιακών φωτογραφιών για την απεικόνιση και την καταγραφή της ροής του αίματος εντός των αγγείων του αμφιβληστροειδούς, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες που συμβάλλουν στη διάγνωση και τη διαχείριση μιας ποικιλίας παθήσεων.

Ποιες παθήσεις ανευρίσκονται με τη φλουοροαγγειογραφία

Η φλουοροαγγειογραφία χρησιμοποιείται κυρίως για τη διάγνωση και την παρακολούθηση ασθενειών που επηρεάζουν τα αγγεία του αμφιβληστροειδούς και του χοριοειδούς. Η εξέταση διαδραματίζει καίριο ρόλο στη διάγνωση και παρακολούθηση παθήσεων όπως η διαβητική οφθαλμοπάθεια, η ηλικιακή εκφύλιση ή οι δυστροφίες της ωχράς κηλίδας και η ωχροπάθεια, οι αποφράξεις φλεβών ή αρτηριών του αμφιβληστροειδούς, ορισμένες φλεγμονές, οι εκφυλιστικές νόσοι του βυθού, η οπτική νευρίτιδα και ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα. Η φλουοροαγγειογραφία επιτρέπει τον ακριβή εντοπισμό περιοχών ισχαιμίας (έλλειψη ροής αίματος), αιμοφόρων αγγείων με διαρροή και σχηματισμό νέων, μη φυσιολογικών αιμοφόρων αγγείων. Αυτές οι πληροφορίες είναι κρίσιμες για τον προγραμματισμό διαφόρων οφθαλμοχειρουργικών επεμβάσεων.

Διαδικασία φλουοροαγγειογραφίας

Η διαδικασία της φλουοροαγγειογραφίας περιλαμβάνει την ενδοφλέβια έγχυση φλουορεσκεΐνης, μιας χρωστικής με κιτρινωπή απόχρωση που είναι εξαιρετικά φθορίζουσα υπό μπλε φως. Επίσης, είναι σημαντικό να έχει πραγματοποιηθεί και ενστάλαξη μυδριατικών κολλυρίων ώστε η κόρη του ματιού να έχει διασταλεί. Μόλις εγχυθεί η χρωστική, αρχίζει να κυκλοφορεί μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και φτάνει στα οφθαλμικά αγγεία. Μια εξειδικευμένη φωτογραφική μηχανή που απεικονίζει το οπίσθιο τμήμα του ματιού χρησιμοποιείται στη συνέχεια για τη λήψη μιας σειράς ψηφιακών φωτογραφιών του αμφιβληστροειδούς όσο η χρωστική κυκλοφορεί στα αγγεία. Η Χειρουργός Οφθαλμίατρος Δρ. Δήμητρα Πορτάλιου πραγματοποιεί τη συγκεκριμένη εξέταση με απόλυτη προσοχή, για την επιτυχή διάγνωση και τη διαχείριση κάθε είδους οφθαλμικών παθήσεων.

Ενώ η εξέταση είναι γενικά ασφαλής, ενέχει μικρό κίνδυνο παρενεργειών από τη χρωστική φλουορεσκεΐνης, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η ναυτία, ο έμετος και τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις. Οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις είναι σπάνιες, καθώς η εξέταση γίνεται πάντα με την παρουσία αναισθησιολόγου. Η βαφή μπορεί επίσης να προκαλέσει προσωρινό κιτρίνισμα του δέρματος και των ούρων.

Ψηφιακή αγγειογραφία με ινδοκυανίνη

Η Ψηφιακή αγγειογραφία με ινδοκυανίνη είναι μια διαγνωστική απεικονιστική τεχνική που προσφέρει μια λεπτομερή επισκόπηση του χοριοειδούς, ενός στρώματος αιμοφόρων αγγείων που βρίσκεται μεταξύ του αμφιβληστροειδούς και του σκληρού χιτώνα στο μάτι. Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει την ενδοφλέβια έγχυση ινδοκυανίνης (ICG), μιας φθορίζουσας χρωστικής. Σε αντίθεση με τη φλουορεσκεΐνη που χρησιμοποιείται στην φλουοροαγγειογραφία, ο υπέρυθρος φθορισμός της ινδοκυανίνης μπορεί να διεισδύσει στο επιθήλιο της χρωστικής του αμφιβληστροειδούς και σε άλλους οφθαλμικούς ιστούς πιο αποτελεσματικά, επιτρέποντας την απεικόνιση βαθύτερων χοριοειδικών αγγείων. Η εξέταση αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στη διάγνωση και τη διαχείριση παθήσεων που επηρεάζουν κυρίως το χοριοειδή χιτώνα, όπως η κεντρική ορώδης χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια, η πολυποδική χοριοειδική αγγειοπάθεια και η χοριοειδική νεοαγγείωση που σχετίζεται με την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Η διαδικασία της εξέτασης είναι ακριβώς η ίδια με αυτή της φλουοροαγγειογραφίας.